1. Join the Community!

    DSMtuners is a massive archive of DSM information - but more importantly, it's a COMMUNITY! Join in and participate with other DSMers, and invite all of your DSM friends to make this place their home. Chat with others, create a build thread, post questions and answers. Get involved! Logging in will also remove many of the advertisements, along with this notice. ;)

2G [RESOLVED] No Throttle response?!

Posted by Koda, Sep 29, 2019

Please Support Fuel Injector Clinic
Please Support Morrison Fabrication
  1. Koda

    Koda Proven Member

    72
    8
    Joined Jun 2, 2019
    Butler, Pennsylvania
    I have a 1995 Gsx nearly stock I was just cleaning out the throttle body and I put it back on bolted everything back up. Put the throttle cable back on bolted it down and started it up and it has no throttle response, As soon as I start it, the tachometer drops all the way down like 100rpms and really struggles to stay running for 3-5 seconds. I checked and I have fuel, air and spark and I just replaced the coil pack and checked all the plugs to be safe and it's still doing the same thing. I just press the pedal and it is opening the valve inside the throttle body so I know the cable is physically fine itself. The only thing I can think of is that its a bad TPS sensor or MAF sensor. And I just boost leak tested it and there were no leaks and 20psi for 30 sec, and all the intercooler piping is fine. Map sensor is also broke but it ran just fine without it plugged in and now it won't run longer than 3-5 seconds


     
    Last edited: Sep 29, 2019

    Street Build 316  1

    1995 Mitsubishi Eclipse GSX
    awd · manual · 2G DSM
    Loading...
  2. pauleyman

    pauleyman DSM Wiseman

    6,059
    1,426
    Joined Nov 19, 2011
    oklahoma city, Oklahoma
    What did you clean and how? Its plainly obvious this has something to do with what you just did.
     

    Street Build 3K  1

    1997 Eagle Talon TSi AWD
    awd · manual · 2G DSM
    Loading...
  3. Koda

    Koda Proven Member

    72
    8
    Joined Jun 2, 2019
    Butler, Pennsylvania
    Thats what I thought but I put everything back just how it was and I just cleaned the throttle body with some valvoline carb and throttle body cleaner and I'm wondering if I sprayed to much and it made one of my sensors go bad and like I said my map sensor was already bad but It idled just fine without it so why all of the sudden would it be causing it not to run and affecting the throttle
     

    Street Build 316  1

    1995 Mitsubishi Eclipse GSX
    awd · manual · 2G DSM
    Loading...
  4. 2g_ab63t

    2g_ab63t Probationary Member

    21
    9
    Joined Jul 16, 2015
    phoenix, Arizona
    if it stays on with out it plugged in and shuts off when you plug it in i would say the maf is done...
     
  5. Koda

    Koda Proven Member

    72
    8
    Joined Jun 2, 2019
    Butler, Pennsylvania
    It runs without MAP sensor , it will start but not stay running (with TPS sensor plugged in or not) and it won't start or stay running without the MAF sensor plugged in
     

    Street Build 316  1

    1995 Mitsubishi Eclipse GSX
    awd · manual · 2G DSM
    Loading...
  6. Koda

    Koda Proven Member

    72
    8
    Joined Jun 2, 2019
    Butler, Pennsylvania


    I uploaded a video to give you guys a better idea of what is happening.
     

    Street Build 316  1

    1995 Mitsubishi Eclipse GSX
    awd · manual · 2G DSM
    Loading...
  7. wrencher

    wrencher Proven Member

    360
    40
    Joined Nov 20, 2005
    Chicago, Illinois
    If you just took the inlet pipe off and cleaned the throttle body on car.....

    Depress the gas pedal to the floor and crank the engine.
    That will enable clear flood mode.

    Once the car starts and revs let off quickly.
     
  8. rEclipserGST

    rEclipserGST Supporting Member

    1,703
    55
    Joined Nov 17, 2007
    Columbus, Ohio
    IAC
     

    Street Build 1K  25

    1995 Eagle Talon TSi AWD
    187 whp · 200 lb/ft · 2G DSM
    Loading...
  9. Kai Hefner

    Kai Hefner Freelancer

    421
    182
    Joined Jun 21, 2018
    Calgary, AB, Canada
    Not exactly sure on your build but I'm guessing you have a stock MDP sensor (not MAP). FYI this sensor is only used for egr garbage.
    I have bad idle problems right now as well so I'm going to help you rule out a few things.

    1. Is your MDP still connected on top of your manifold? Doesn't matter if it's working, just that it's on there and not creating a vacuum leak.
    2. Check the resistance of your ISC, just in-case.
    With the key in the "ON" position, and the plug out of the ISC: Measure resistance via ammeter between pins 1-2, 2-3, 4-5 and 5-6, and they should be ~29-31 ohms.
    3. Scribe where your TPS currently is, try moving it, see if it makes a difference. If it doesn't, it's probably fooked.

    Try each step independently and test, so that you know exactly what to replace. Given that you didn't touch your MAF at all, I doubt it's a MAF problem, but anything is possible. I'm putting my bet on TPS.
     
    Last edited: Sep 30, 2019

    132  1

    1990 Nissan 240sx
    rwd · manual · Misc Vehicles

    Road Race Build 956  2

    1998 Eagle Talon TSi AWD
    awd · manual · 2G DSM
    Loading...
    rEclipserGST likes this.
  10. Koda

    Koda Proven Member

    72
    8
    Joined Jun 2, 2019
    Butler, Pennsylvania
    Update:I deleted the bottom half of TB and EGR and it ran great before with no idle surge so that can’t be it and The gas pedal still has no pressure at all and I thought the transistor was the issue cause it was misfiring so that made sense cause it didn’t idle smoothly and I replaced it so now it doesn’t misfire but it still won’t stay running and I think I blew a fuse or the ecu when I tried charging the battery cause I just now realized the alligator clips were reversed on the charger....I hope I didn’t fry my ecu , please helppp
     
    Last edited: Oct 4, 2019

    Street Build 316  1

    1995 Mitsubishi Eclipse GSX
    awd · manual · 2G DSM
    Loading...
  11. Kai Hefner

    Kai Hefner Freelancer

    421
    182
    Joined Jun 21, 2018
    Calgary, AB, Canada
    The gas pedal has no pressure?
    1. Is your throttle cable connected?
    2. Try to move the throttle with your hand, does it spring back?
    3. Try adjusting your BISS screw.
     

    132  1

    1990 Nissan 240sx
    rwd · manual · Misc Vehicles

    Road Race Build 956  2

    1998 Eagle Talon TSi AWD
    awd · manual · 2G DSM
    Loading...
  12. BLACK'98DSM

    BLACK'98DSM Proven Member

    2,325
    690
    Joined Feb 9, 2019
    Hoover, Alabama
    ??
     

    Road Race Build 4K  10  25

    1998 Mitsubishi Eclipse N/T
    fwd · manual · 2G DSM

    72  6

    1998 Ford Mustang GT
    rwd · manual · Misc Vehicles
    Loading...
  13. Koda

    Koda Proven Member

    72
    8
    Joined Jun 2, 2019
    Butler, Pennsylvania
    Yes it’s connected and I can turn the tb while it’s struggling to idle and it does nothing at all except die eventually and I did , the BISS screw was fine before it started acting up
     

    Street Build 316  1

    1995 Mitsubishi Eclipse GSX
    awd · manual · 2G DSM
    Loading...
  14. Kai Hefner

    Kai Hefner Freelancer

    421
    182
    Joined Jun 21, 2018
    Calgary, AB, Canada
    At this point I have no idea but I'd recommend taking the ECU out to take a look at it. If you open the throttle body, letting air in, and nothing happens, I'm guessing your car probably isn't adding any fuel.
    Honestly could be anything but checking your ecu is pretty easy.
     

    132  1

    1990 Nissan 240sx
    rwd · manual · Misc Vehicles

    Road Race Build 956  2

    1998 Eagle Talon TSi AWD
    awd · manual · 2G DSM
    Loading...
  15. Koda

    Koda Proven Member

    72
    8
    Joined Jun 2, 2019
    Butler, Pennsylvania
    okay what should I be looking for mainly ? And it can’t just be the tps sensor could it ?
     
    Last edited: Oct 4, 2019

    Street Build 316  1

    1995 Mitsubishi Eclipse GSX
    awd · manual · 2G DSM
    Loading...
  16. Kai Hefner

    Kai Hefner Freelancer

    421
    182
    Joined Jun 21, 2018
    Calgary, AB, Canada
    How to check your TPS:
    https://www.dsmtuners.com/threads/how-to-test-a-2g-tps.433473/
    Maybe it could just be your TPS not giving any signal at all. Given that you had the issue before you think you fried your ecu, it could totally be the case. I didn't understand the chronology of your thread at first, but just check the sensors in the TB first and see if they are working.
    Based on your messing up with the battery still check the ECU, it could cause other problems down the road. Just take it out and look: https://www.dsmtuners.com/threads/how-to-tell-if-ecu-is-bad.167545/
     

    132  1

    1990 Nissan 240sx
    rwd · manual · Misc Vehicles

    Road Race Build 956  2

    1998 Eagle Talon TSi AWD
    awd · manual · 2G DSM
    Loading...
  17. Koda

    Koda Proven Member

    72
    8
    Joined Jun 2, 2019
    Butler, Pennsylvania
    So I replaced the ecu , started it up and it sounds terrible I'll put a link to the video below but I’m completely out of ideas other than replacing the tps sensor , after that video I can’t get it to start and I hear clicking coming from under the dash I have a video of that too , I’ve never had anything this difficult to diagnose, any help is appreciated
     

    Street Build 316  1

    1995 Mitsubishi Eclipse GSX
    awd · manual · 2G DSM
    Loading...
  18. Jk's97DSM

    Jk's97DSM Proven Member

    198
    42
    Joined Apr 27, 2006
    Norfolk, Virginia
    First I’d have to say that sounds like the timing is really off. Second the only will click I can think of MPI relay that can cause some issues like that.
     

    215  1

    1990 Mitsubishi Mirage EXE (SLO CSM)
    manual · Misc Vehicles

    Street Build 537  1

    1992 Eagle Talon TSi AWD
    awd · automatic · 1G DSM
    Loading...
  19. Koda

    Koda Proven Member

    72
    8
    Joined Jun 2, 2019
    Butler, Pennsylvania
    [RESOLVED] The ecu was the problem I swapped out the blackbox for now and put a 97 ecu in it so I don't have my tune anymore but after a new ecu, coil pack, and spark plugs it starts right up and idles like stock. Now I'm just in search of another blackbox so I can transfer my tune onto it. Thank you guys for all the help!
     

    Street Build 316  1

    1995 Mitsubishi Eclipse GSX
    awd · manual · 2G DSM
    Loading...
    Jk's97DSM and BLACK'98DSM like this.

Share This Page

Support Vendors who Support the DSM Community
Boosted Fabrication ECM Tuning ExtremePSI Feal Suspension Fuel Injector Clinic Jacks Transmissions JNZ Tuning Kiggly Racing Morrison Fabrications OHM Racing Raven Fabrication RixRacing RockAuto RTM Racing SouthBay Fuel Injectors STM Tuned Track Decals Track Sculptures VR Speed Factory