The Top DSM Community on the Web

For 1990-1999 Mitsubishi Eclipse, Eagle Talon, Plymouth Laser, and Galant VR-4 Owners. Log in to remove most ads.

  • Join the Community!

    DSMtuners is a massive archive of DSM information - but more importantly, it's a COMMUNITY! Join in and participate with other DSMers, and invite all of your DSM friends to make this place their home. Chat with others, create a build thread, post questions and answers. Get involved! Logging in will also remove many of the advertisements, along with this notice. ;) It will also allow you to view images in threads.

Please Support JNZ Tuning
Please Support Feal Suspension

ECMlink Log advice Please

Justyn

Probationary Member
28
4
Sep 30, 2019
Toronto, ON_Canada
Good evening everyone. I've got a 92 talon and im having issues with my deadtime. I currently have my deadtime at 0 which doesnt seem right at all. I have a log to be view with any help and recommendations.

Here are details about my car

I ran a boost leak test, sprayed soap water found a few and fixed those.
Currently have PTE 580cc injectors (actual flow is 535cc)
Mechanical timing is set properly
Stock igniton system
GM MAF currently installed along with ECMlink GM MAF Wire.
 

Attachments

  • log.2021.05.16-07.elg
    152.1 KB · Views: 1

Justyn

Probationary Member
28
4
Sep 30, 2019
Toronto, ON_Canada
Good evening everyone. I've got a 92 talon and im having issues with my deadtime. I currently have my deadtime at 0 which doesnt seem right at all. I have a log to be view with any help and recommendations.

Here are details about my car

I ran a boost leak test, sprayed soap water found a few and fixed those.
Currently have PTE 580cc injectors (actual flow is 535cc)
Mechanical timing is set properly
Stock igniton system
GM MAF currently installed along with ECMlink GM MAF Wire.
 

Attachments

  • log.2021.05.16-07.elg
    152.1 KB · Views: 1

Justyn

Probationary Member
28
4
Sep 30, 2019
Toronto, ON_Canada
Yup I have them set for 535cc ( they are actually 580cc but actual flow is 535 )global is at -16 and dead time at 0 which doesn't seem right
 

1990TSIAWDTALON

Moderator
7,737
3,745
Nov 14, 2013
Independence, Kansas
I will see what I can do. I haven't ever had to do that.....a new challenge!!! Thank you Nick.
 

Justyn

Probationary Member
28
4
Sep 30, 2019
Toronto, ON_Canada
Just trying understand deadtime Alittle but more. I mean I tried my best to get my airflowperrev and fuel trims inline. To me it looks good. But to others it might not. This is my first log and I'm new to ecmlink. I've follow alot of the videos and check through the forums to get me where I am now.
 

1990TSIAWDTALON

Moderator
7,737
3,745
Nov 14, 2013
Independence, Kansas
Well you are doing the right thing. If you have the car running, adjust global fuel and watch the LTFT. If it shows 26, then it is adding 26% of fuel to what your setting is to keep the car running. In that case you would want to increase fuel so you would lower your negative global number. If it said -26, then it is pulling 26% of fuel from the mix to keep the car running so you would want to lean out the global to do that. To do that you will make the negative global number larger. You will want to adjust your global setting to get the LTFTs to within + - 5%. At that point I start looking at my STFT (short term fuel). If it is not within + - 5%, then I adjust deadtime to get it within that spec. Take note, sometimes you may need to put in NEGATIVE deadtime. It is all about what the car wants not necessarily hitting all of the numbers that we throw out.
 

Justyn

Probationary Member
28
4
Sep 30, 2019
Toronto, ON_Canada
Well you are doing the right thing. If you have the car running, adjust global fuel and watch the LTFT. If it shows 26, then it is adding 26% of fuel to what your setting is to keep the car running. In that case you would want to increase fuel so you would lower your negative global number. If it said -26, then it is pulling 26% of fuel from the mix to keep the car running so you would want to lean out the global to do that. To do that you will make the negative global number larger. You will want to adjust your global setting to get the LTFTs to within + - 5%. At that point I start looking at my STFT (short term fuel). If it is not within + - 5%, then I adjust deadtime to get it within that spec. Take note, sometimes you may need to put in NEGATIVE deadtime. It is all about what the car wants not necessarily hitting all of the numbers that we throw out.
I did exactly what you recommended. I think I got it lined up. Heres a log. Btw Thank you for helping me out with this.
 

Attachments

  • log.2021.05.17-04.elg
    268.7 KB · Views: 5

1990TSIAWDTALON

Moderator
7,737
3,745
Nov 14, 2013
Independence, Kansas
I'm on my phone right now but I will look at your latest log as soon as I get to a computer.
No problem trying to help out. Everyone on here is very helpful. I build, tune and drive my cars so I can help out getting them going but I am no pro. Even I hire a tuner, LOL.
Marty
 

1990TSIAWDTALON

Moderator
7,737
3,745
Nov 14, 2013
Independence, Kansas
Just got a look myself and Kudo's, it looks good. Take it for a short drive and log it.
Thanks @jed344 !!!
 

Justyn

Probationary Member
28
4
Sep 30, 2019
Toronto, ON_Canada
Thanks guys I really appreciate it. Ill fine adjust the TPS and take it for a drive. If I have any concerns. Ill report back.
 

Justyn

Probationary Member
28
4
Sep 30, 2019
Toronto, ON_Canada
Hey guys so I did a short drive and here are my results. Here is my first short cruise log. After the short drive I let the car Idle for about 5 min before shutting it off. I did a MAFcom adjust. now the car stays in open loop. Maybe I shouldnt have done a MAFcom adjust. I also did a TPS adjust. Here is the second log for that. Thanks guys
 

Attachments

  • log.2021.05.18-01 (short cruise).elg
    445.5 KB · Views: 1
  • log.2021.05.18-05 (stuck in open loop).elg
    126.9 KB · Views: 3
Last edited:

Justyn

Probationary Member
28
4
Sep 30, 2019
Toronto, ON_Canada
That's very strange. In my other logs the o2 sensor was working. Even after the short drive I did today. After I did mafcomp adjust and tps adjust its says in open loop. Would that be why it's stays in open loop?
 
Support Vendors who Support the DSM Community
Boosted Fabrication ECM Tuning ExtremePSI Feal Suspension Fuel Injector Clinic Jacks Transmissions JNZ Tuning Kiggly Racing Morrison Fabrications MyMitsubishiStore.com OHM Racing Raven Fabrication RixRacing RockAuto RTM Racing SouthBay Fuel Injectors STM Tuned VR Speed Factory

Latest posts

Build Thread Updates

Vendor Updates

Latest Classifieds

Top