1. Join the Community!

    DSMtuners is a massive archive of DSM information - but more importantly, it's a COMMUNITY! Join in and participate with other DSMers, and invite all of your DSM friends to make this place their home. Chat with others, create a build thread, post questions and answers. Get involved! Logging in will also remove many of the advertisements, along with this notice. ;)

420A Help! Car won't start/doesn't maintain it

Posted by DarkPhoria, Nov 12, 2018

Please Support Kiggly Racing
Please Support Southbay Fuel Injectors
  1. DarkPhoria

    DarkPhoria Probationary Member

    29
    1
    Joined Feb 24, 2015
    South Gate, California
    Background:
    So I was driving on the freeway and all of a sudden my car starts to lose power as if I wasn't engaged in a gear and pressing the acceleration pedal didn't do anything to increase power. I pulled over and realized my engine overheated. Later when i got it towed it had very low oil and almost bone-dry coolant. A week ago I had just done a full tune up which means it couldn't have been maintainence negligence. After putting more oil and coolant and cranking the engine, it would struggle and want to start but wouldn't unless i held the acceleration pedal. However, the car would run poorly enough to consider it non-drivable. It sputters uncontrollably and makes an awful squealing noise from what seems like the exhaust pipe.

    Current symptoms:
    -Car won't start unless acceleration pedal is held, although very poorly.
    -Engine will die out if I let go of pedal.
    -Car battery seems to have lost charge. Things such as rolling down windows and turning on headlights are slow/low-powered.
    -Engine squeals from exhaust pipe when on (acceleration pedal held down). Also sounds like a completely different engine.

    Checklist:
    -Battery charged to allow enough power to start the car. Also, new battery had been tested with the car with the same result.
    -Timing has been re-done.
    -Front case has a new gasket due to oil leakage from that area.
    -Air intake is clean: throttle, air filter
    -Spark is good
    -Fuel pump turns on fine
    -Compression at 180psi on all cylinders
    -Downstream O2 sensor was replaced (was done a week before the car broke down)
    -Cams in good condition, no bends
    -Head gasket seems fine. Not visually-proven. Just no symptoms. No white smoke, no compression loss.

    Things considered:
    -IAC
    -Fuel pressure check
    -Fuel injectors
    -Computer/wire failure
    -PCV
     
    Last edited: Nov 12, 2018
  2. Lou98GSX

    Lou98GSX Proven Member

    662
    47
    Joined Mar 13, 2004
    Carmel, New York
    sounds like you have a clogged exhaust. drop the down pipe and see how it runs .
     
  3. motomattx

    motomattx Proven Member

    1,633
    452
    Joined Dec 9, 2010
    wampum, Pennsylvania
    Sounds like the cams are seized in the head from lack of oil, not sure what initially caused the problems but thats what Im thinking the sound and lack of power is at this point.
     

    Drag Race Build 2K  16

    1995 Mitsubishi Eclipse GST
    fwd · manual · 2G DSM
    Loading...

Share This Page

Support Vendors who Support the DSM Community
Archer Fabrication ECM Tuning ExtremePSI Feal Suspension Fuel Injector Clinic Jacks Transmissions JNZ Tuning Kiggly Racing Morrison Fabrications OHM Racing RockAuto SouthBay Fuel Injectors STM Tuned VR Speed Factory WheelWell.com White Shed Speed