1. Join the Community!

    DSMtuners is a massive archive of DSM information - but more importantly, it's a COMMUNITY! Join in and participate with other DSMers, and invite all of your DSM friends to make this place their home. Chat with others, create a build thread, post questions and answers. Get involved! Logging in will also remove many of the advertisements, along with this notice. ;)

Won't stay running after 6 bolt swap

Posted by 95'RS-T, Jul 3, 2011

Please Support ExtremePSI
Please Support VR-Speed Factory
  1. 95'RS-T

    95'RS-T Proven Member

    438
    0
    Joined Mar 10, 2009
    Germansville, Pennsylvania
    I'm not sure where to post this, but I'm in need of help.
    I recently swapped in a 6 bolt motor everything is stock except a big 16g and arp main studs. Problem is when I start the car it seems as if it has a misfire and I have to feather the gas to keep it running. I have spark, fuel, air, and compression. I'm at a loss here and have been searching threads for 2 weeks now. I have done boost leak tests, triple checked my cas wiring, firing order, and mechanical timing I just don't get it. But when it does start it sounds as if the exhaust is really loud, like exhaust mani gasket but it's new. Any advice would be great, thanks
     

    384  0

    1995 Mitsubishi Eclipse GST
    · 2G DSM
    Loading...
  2. RvlutionMtrsprt

    RvlutionMtrsprt Proven Member

    570
    24
    Joined Jan 15, 2005
    Eugene, Oregon
    Have you tested your ISC? Did you swap the fuel injector wires at the ECU? Do you have your plug wires swapped as you should?
     

    Street Build 941  0

    1991 Mitsubishi Galant VR-4
    manual · Galant VR-4
    Loading...
  3. 95'RS-T

    95'RS-T Proven Member

    438
    0
    Joined Mar 10, 2009
    Germansville, Pennsylvania
    Spark plug wires are swapped according to rre. Injector wires how ever are not swapped yet. Isc worked fine before removal of my 7 bolt.
     

    384  0

    1995 Mitsubishi Eclipse GST
    · 2G DSM
    Loading...
  4. RvlutionMtrsprt

    RvlutionMtrsprt Proven Member

    570
    24
    Joined Jan 15, 2005
    Eugene, Oregon
    I'd test the ISC to make sure. Do you have a CEL? 2 6 bolt swaps ago I had a coolant temp sensor go bad and the car wouldn't stay running till I replaced it.
     

    Street Build 941  0

    1991 Mitsubishi Galant VR-4
    manual · Galant VR-4
    Loading...
  5. 95'RS-T

    95'RS-T Proven Member

    438
    0
    Joined Mar 10, 2009
    Germansville, Pennsylvania
    I do have a cel it's a p0443 the evaporate system I think it's the gas cap. When I turn the key to on the temp gauge reads maybe a 1/8 of being warm even when the car is cold. Could it be the sensor? Its less then a year old, so I didn't even think of it.

    Edit: would the exhaust manifold gasket make it not idle? It's a 2 ply gasket if that helps. It does sound like there's no exhaust on the car.
     

    384  0

    1995 Mitsubishi Eclipse GST
    · 2G DSM
    Loading...
  6. RvlutionMtrsprt

    RvlutionMtrsprt Proven Member

    570
    24
    Joined Jan 15, 2005
    Eugene, Oregon
    Are you talking about the manifold to head or manifold to turbo? If you have a massive leak at either location it might make it die, but I've dealt with some fairly f'd up turbo gaskets before and can't remember one that made the car die. If your coolant temp is instantly reading above the first mark on the gauge that's not right. Do you happen to have a log via dsmlink that I can take a look at? Something that is logging before you start it and shows the startup/die?
     

    Street Build 941  0

    1991 Mitsubishi Galant VR-4
    manual · Galant VR-4
    Loading...
  7. 95'RS-T

    95'RS-T Proven Member

    438
    0
    Joined Mar 10, 2009
    Germansville, Pennsylvania
    Unfortunately I do not have link. I was talking about the manifold to head. I'll do another boost leak test and swap the temp sensor then post the results.

    Temp sensor is working fine. I did how ever find a massive boost leak on the lower intercooler coupler. I don't have an extra clamp to test it. Since it's a holiday nothing is open.:mad: I hope that will solve the idle issue.
     

    384  0

    1995 Mitsubishi Eclipse GST
    · 2G DSM
    Loading...
  8. 95'RS-T

    95'RS-T Proven Member

    438
    0
    Joined Mar 10, 2009
    Germansville, Pennsylvania
    I believe this thread is now resolved. I pulled the head and found 2 exhaust valves that look like the motor was running lean at one point(1/4 of the valve was missing) Replaced them and should be running in about an hour.
     

    384  0

    1995 Mitsubishi Eclipse GST
    · 2G DSM
    Loading...

Share This Page

Support Vendors who Support the DSM Community
Archer Fabrication ECM Tuning ExtremePSI Feal Suspension Fuel Injector Clinic Jacks Transmissions JNZ Tuning Kiggly Racing Morrison Fabrications OHM Racing RockAuto SouthBay Fuel Injectors STM Tuned Track Decals Track Sculptures VR Speed Factory WheelWell.com