The Top DSM Community on the Web

For 1990-1999 Mitsubishi Eclipse, Eagle Talon, Plymouth Laser, and Galant VR-4 Owners. Log in to remove most ads.

  • Join the Community!

    DSMtuners is a massive archive of DSM information - but more importantly, it's a COMMUNITY! Join in and participate with other DSMers, and invite all of your DSM friends to make this place their home. Chat with others, create a build thread, post questions and answers. Get involved! Logging in will also remove many of the advertisements, along with this notice. ;) It will also allow you to view images in threads.

Please Support JNZ Tuning
Please Support STM Tuned

2g trans shift solenoid

J Fresh

Proven Member
43
5
Feb 23, 2017
Vista, California
It's straight forward. Drain/drop the transmission pan and locate which solenoid needs to be replaced, unplug and then un bolt it then plug in new one bolt up and put it all back together.
going to try this on my 97/ GS-T... Just ordered both solenoids off rock auto since All of a sudden, it won't shift out of 1st gear: P/R/N/D all work fine except it just won't shift. When I let off gas, it "goes into neutral" as if it doesn't know how to shift into 2nd from 1st... just hit 106k mi, original motor, no mods other than CBE and Injen Intake....
 

1990TSIAWDTALON

Moderator
9,279
5,072
Nov 14, 2013
Independence, Kansas
Have you tried manually shifting it, just to see if it might go into the next gear? It is odd that they all went out. Check the 12v source going out of the TCU to the solenoids. In fact, check to see if it is plugged in good. Usually, in limp mode, it only has 3rd so the fact that it has 1st means one solenoid is working.
 

1990TSIAWDTALON

Moderator
9,279
5,072
Nov 14, 2013
Independence, Kansas
If FIRST gear is the only gear that will engage then, BOTH solenoids ARE WORKING.
The "A" and "B" solenoids are both on in first, see THIS thread for more info. :thumb:
 

CrackedDSM

Proven Member
1,920
593
Dec 17, 2009
Pensacola, Florida
Have you tried manually shifting it, just to see if it might go into the next gear? It is odd that they all went out. Check the 12v source going out of the TCU to the solenoids. In fact, check to see if it is plugged in good. Usually, in limp mode, it only has 3rd so the fact that it has 1st means one solenoid is working.


The worrying thing is that he says it goes into neutral and won’t go back into gear until he switches the gear indicator. If it’s stuck in first and just goes into neutral it could be anything honestly. Definitely weird. For some reason I’m leaning more towards the pump or junk in the VB.
 

1990TSIAWDTALON

Moderator
9,279
5,072
Nov 14, 2013
Independence, Kansas
Sprag maybe.
 
Support Vendors who Support the DSM Community
Boosted Fabrication ECM Tuning ExtremePSI Fuel Injector Clinic Jacks Transmissions JNZ Tuning Kiggly Racing Morrison Fabrications MyMitsubishiStore.com RixRacing RockAuto RTM Racing STM Tuned VR Speed Factory

Latest posts

Build Thread Updates

Latest Classifieds

Top