no gas pedal pressure!

Posted by theycallmedalgo, Dec 16, 2006
Newbie Forum - Beginner/newbie/general DSM modification questions. First mods, how to run 10's when you haven't run 12's yet, any tech question that doesn't fit in another tech forum.

  1. theycallmedalgo

    theycallmedalgo Proven Member

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    217
    Likes Received:
    0
    Sparta/Montclair, New_Jersey
    I figured no one would respond on the other thread so I had to make another one because this is urgent.

    There is no gas pedal pressure now, I cut the cruise control cable and then reinstalled everything. It is plugged in as it was, but now when I press the gas it just goes right to the floor and doesn't raise the rpms at all. I tried it with the car on and off.

    Everything worked perfectly until I hacked the cruise control cable, does this cable need to be intact to have the gas pedal work? I pulled on the throttle cable and it moves smoothly like it should, the gas pedal just has no effect on it.

    I need to drive my car and theres no gas pedal pressure, someone please help:(
    #1
  2. theycallmedalgo

    theycallmedalgo Proven Member

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    217
    Likes Received:
    0
    Sparta/Montclair, New_Jersey
    Anyone?!?!
    #2
  3. 92AndAHalf

    92AndAHalf Proven Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Jan 18, 2006
    Posts:
    83
    Likes Received:
    0
    Cambridge, Ontario_Canada
    From my understanding the throttle cable is routed through the cruise control box so it can be actuated when the cruise control is on. If you don't want the cruise control box you could try the non-cruise throttle cable.

    I got this link from another post on this forum.

    http://www.slowboyracing.com/more.php?id=5420&
    #3
  4. WeaselHack

    WeaselHack Proven Member

    Classifieds Rating:
    100%
    Joined:
    Apr 24, 2006
    Posts:
    231
    Likes Received:
    8
    Spokane, Washington
    You are correct! You need a non-cruse throttle cable...

    Hopefully you didn’t FUBAR the cable otherwise a trip the junk yard and or ordering a replacement online is in your future
    #4
  5. theycallmedalgo

    theycallmedalgo Proven Member

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    217
    Likes Received:
    0
    Sparta/Montclair, New_Jersey
    Thank you but that doesn't solve my problem of having no pedal pressure. I'll leave the cruise control box in the engine bay so long as i can drive my car. I have no pedal pressure, the cruise control cable got sucked up now. Im thinking when i stepped on the gas it sucked the cruise control cable up. If thats the case then there is no cruise control cable and only 2 throttle cables.

    Im so confused im about to shoot myself!:cry:

    its dark now too :mad: I need a solution asap
    #5
  6. 92AndAHalf

    92AndAHalf Proven Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Jan 18, 2006
    Posts:
    83
    Likes Received:
    0
    Cambridge, Ontario_Canada
    Now that I look at that link I think I'm going to purchase the non-cruise cable so i can remove the box and place my MAF-T box there. :D
    #6
  7. theycallmedalgo

    theycallmedalgo Proven Member

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    217
    Likes Received:
    0
    Sparta/Montclair, New_Jersey
    I fubar'd the cruise control cable but that shouldnt effect the gas pedal correct?

    There has to be something i can do now...


    I shouldnt need that cable if i keep the box in my engine bay.
    #7
  8. WeaselHack

    WeaselHack Proven Member

    Classifieds Rating:
    100%
    Joined:
    Apr 24, 2006
    Posts:
    231
    Likes Received:
    8
    Spokane, Washington
    You already answered your question...In your first post is says you cut the cable. Did you reattach it somehow? If not then this is your problem - replace it!
    #8
  9. theycallmedalgo

    theycallmedalgo Proven Member

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    217
    Likes Received:
    0
    Sparta/Montclair, New_Jersey
    I cut the cruise control cable NOT the throttle cable. They shouldn't effect eachother RIGHT!? it doesnt make any sense, when the cruise control cable is pulled it has no effect on the throttle, so why isn't it working?!

    The metal wire got sucked up into the cruise control cable black hose thing that goes into the firewall so if i do need to re-connect it im going to have to go fishing in order to find it. Then i would have to reconnect it somehow, and see if that fixes the problem.

    Still I dont see how the cruise control cable being disconected effects the gas pedal pressure.:toobad:
    #9
  10. razorawd

    razorawd Probationary Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    May 30, 2005
    Posts:
    22
    Likes Received:
    1
    Fort worth, Texas
    both cables route threw the cruise box and then to the tb
    #10
  11. theycallmedalgo

    theycallmedalgo Proven Member

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    217
    Likes Received:
    0
    Sparta/Montclair, New_Jersey
    sh**, i thought i could just cut the cruise control cable and yank this box out instead ive basically ruined my car. Great, i read posts that said remove the cruise control box like it was easy. I basically wasted my time and killed my fu**ing car
    #11
  12. 92AndAHalf

    92AndAHalf Proven Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Jan 18, 2006
    Posts:
    83
    Likes Received:
    0
    Cambridge, Ontario_Canada
    I would seriously go fishing for that cable and re-attach it asap. Then order the non-cruise cable if you really want the box deleted.
    #12
  13. WeaselHack

    WeaselHack Proven Member

    Classifieds Rating:
    100%
    Joined:
    Apr 24, 2006
    Posts:
    231
    Likes Received:
    8
    Spokane, Washington
    If you want to eliminate your cruse control you need to purchase a non curse control throttle cable. This cable will go directly from the gas pedal to the throttle body. You cannot eliminate your cruse control by simply removing the line going to the cc solenoid. Now that you have fubared your cruse control throttle cable you have 2 options:

    1: Find a replacement cruse control cable for the one you hacked at the junk yard and keep cruse control
    2: Find a non cruse control throttle cable from a junk yard or purchase one new online.

    As things currently stand, I can't think of anything you can do to get your car going again until you replace the fubared cable unless you can somehow repair the throttle cable you cut but I would imagine this would be rather difficult since I believe its braided steel.

    -John
    Last edited by a moderator: Jun 5, 2014
    #13
  14. fwdeclipse

    fwdeclipse Proven Member

    Joined:
    Dec 17, 2005
    Posts:
    728
    Likes Received:
    4
    salt lake city, Utah
    Wow your acting as if you dropped a screw into your cylinders and you drove it and the car is a total loss. Call some junk yards or get a non cruise cable.
    #14
  15. theycallmedalgo

    theycallmedalgo Proven Member

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    217
    Likes Received:
    0
    Sparta/Montclair, New_Jersey
    it is a total loss haha i cant drive it. sh** well i have my laptop, and a utility light outside and im going to work on this and try to fix the cable out. maybe i could detach it from the fire wall.

    any other suggestions?
    #15
  16. WeaselHack

    WeaselHack Proven Member

    Classifieds Rating:
    100%
    Joined:
    Apr 24, 2006
    Posts:
    231
    Likes Received:
    8
    Spokane, Washington
    Upon further searching, I found some people who did a DIY job for eliminating the cruse control. Take a look:

    http://dsmtuners.com/forums/showthread.php?t=226927&highlight=cruise control
    #16
  17. theycallmedalgo

    theycallmedalgo Proven Member

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    217
    Likes Received:
    0
    Sparta/Montclair, New_Jersey
    thanks but i dont think i can make my own braket like that. im trying to find the metal wire by disconnecting it from the fire wall. ill go from there and keep this updated as my laptop is on my headlight.
    #17
  18. WeaselHack

    WeaselHack Proven Member

    Classifieds Rating:
    100%
    Joined:
    Apr 24, 2006
    Posts:
    231
    Likes Received:
    8
    Spokane, Washington
    Just trace the cable coming out of the firewall and see what you can do. Here is another thread worth reading:

    http://dsmtuners.com/forums/showthread.php?t=211333&highlight=cruise control
    #18
  19. theycallmedalgo

    theycallmedalgo Proven Member

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    217
    Likes Received:
    0
    Sparta/Montclair, New_Jersey
    thanks thats a nice setup that guy has, im just going to run the metal wire through the firewall and wrap it around the radiator hose and into the cc box. iLL just retie the metal wire and see how that works.
    #19
  20. theycallmedalgo

    theycallmedalgo Proven Member

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    217
    Likes Received:
    0
    Sparta/Montclair, New_Jersey
    im giving up for tonight.. i ran the wire through a plastic hose but was unable to hook it up the the other wire. I was thinking of buying a welder tomorrow and going nuts, would this work? or maybe a wire clip of some sort to hold teh 2 pieces together?

    this would only be temporary of course, then i would order a new cable, probably a no cruise control one..

    thanks for the help, there is still hope...
    #20
  21. WeaselHack

    WeaselHack Proven Member

    Classifieds Rating:
    100%
    Joined:
    Apr 24, 2006
    Posts:
    231
    Likes Received:
    8
    Spokane, Washington
    You must like doing things the hard way ROFL

    I seriously doupt welding is going to get your anywhere. Hit up the junk yard tomorrow and be down with it :thumb:

    Anyhow, good luck!
    #21
  22. theycallmedalgo

    theycallmedalgo Proven Member

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    217
    Likes Received:
    0
    Sparta/Montclair, New_Jersey
    I really want to hit up the junkyard and be done with it. I did a search online and sent out a parts request for the non cc throttle cable so i might wait on that. Theres a junkyard like 5 mins away from me and they have a 2g non turbo, would that work?

    Also, would I just rip it off of the car or would I need to talk to the guys there about it?

    I want to get this done tomorrow so that I can go back to school and finish up my finals.

    Anyone in NJ know where I can pick up one of these cables locally?
    #22
  23. theycallmedalgo

    theycallmedalgo Proven Member

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    217
    Likes Received:
    0
    Sparta/Montclair, New_Jersey
    o yea I forgot to ask if I should pick one of these up at the local mitsu stealership...I mean can the price there really be that bad if other vendors are charging 45 online? Would they have it in stock? Because id rather buy it in person tomorrow so I don't have to wait for it to ship..


    Thanks again
    #23
  24. theycallmedalgo

    theycallmedalgo Proven Member

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    217
    Likes Received:
    0
    Sparta/Montclair, New_Jersey
    has anyone gotten a non cruise control cable from the dealership? If so, how much was it?
    #24
  25. theycallmedalgo

    theycallmedalgo Proven Member

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    217
    Likes Received:
    0
    Sparta/Montclair, New_Jersey
    Im back with a solution to my own problem, but I need some help still..

    I just rerouted the throttle cable through the firewall to hook it up to the gas pedal(eliminating the cc box and cable) but I cannot get rid of that green circle.

    I just need to get rid of that somehow, or open it so that i can remove the current circular metal ball and replace it with the metal pin from the throttle cable.

    The dealer is closed today and this seems easier to do so If someone could help me out with this I think it will solve all my problems thanks.
    #25

Share This Page