1. EXPECT DELAYS! We'll be performing some routine system updates this week. Plan for some intermittent site outages. Sorry for the inconvenience. If you notice anything broken, post a thread in the Site Feedback forum please.

gets fuel but wont start

Posted by aron99189, Jul 24, 2012
Maintenance & Repairs - Oil choices, timing belt, setting timing, CV boot replacement, alternator servicing, fuse/relay checks, and other basic maintenance, repair and diagnosis discussions.

  1. aron99189

    aron99189 Probationary Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Jul 24, 2012
    Posts:
    14
    Likes Received:
    0
    chatsworth, Georgia
    before i changed my transmission i crunk the car, let it run for app 3 min. then i proceded with the tare down. i replaced the transmission plugged everything back up and tried to crank the car. no dice. i checked the fuel pressure gets plenty. i pulled the plug wire off #1 and no fire. i changed the crank sensor, nothing, i changed the coil pack, nothing. i finally changed the cam sensor and still nothing. i even unplugged everything and started all over, still nothing. please help:hmm: i forgot to mention that my boy crossed the speed sensor and the coil pack, but i fixed that. also all fuses are good
     
    Last edited: Jul 24, 2012
    #1
  2. iugrad92turbo

    iugrad92turbo Proven Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    May 22, 2007
    Posts:
    9,664
    Likes Received:
    54
    Kalamazoo, Michigan
    how is the ecu?
     
    #2
  3. aron99189

    aron99189 Probationary Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Jul 24, 2012
    Posts:
    14
    Likes Received:
    0
    chatsworth, Georgia
    not exactly sure how to check the ecu
     
    #3
  4. iugrad92turbo

    iugrad92turbo Proven Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    May 22, 2007
    Posts:
    9,664
    Likes Received:
    54
    Kalamazoo, Michigan
    I pulled mine out opened it up and looked for a bad board etc.
     
    #4
  5. aron99189

    aron99189 Probationary Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Jul 24, 2012
    Posts:
    14
    Likes Received:
    0
    chatsworth, Georgia
    ok thanks so much ill check it out this week end. did you have a similar problem?
     
    #5
  6. Th3DooM

    Th3DooM Proven Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Jan 5, 2011
    Posts:
    253
    Likes Received:
    1
    Dresden, Europe
    Maybe you have a bad asd relay. After checking this I would check the ECU.
     
    #6
  7. LD25Delta9

    LD25Delta9 Proven Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Feb 12, 2008
    Posts:
    606
    Likes Received:
    10
    Ft. Wayne, Indiana
    +1 to this. Crossing some sensor plugs can wreak havoc...
     
    #7
  8. aron99189

    aron99189 Probationary Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Jul 24, 2012
    Posts:
    14
    Likes Received:
    0
    chatsworth, Georgia
    Were is the asd relay located?

    i pulled the ecu, cracked it open and its full of a coffee colored gel and i can barely see anything. i also found the asd and now i need to figure out how to check it. any suggestions.
     
    Last edited: Jul 25, 2012
    #8
  9. GSTurbo1

    GSTurbo1 Proven Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    May 2, 2012
    Posts:
    565
    Likes Received:
    0
    Pickens, SC, South_Carolina
    put the gas pedal to the floor try to crank for a little bit. usually works for mine
     
    #9
  10. aron99189

    aron99189 Probationary Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Jul 24, 2012
    Posts:
    14
    Likes Received:
    0
    chatsworth, Georgia
    Thanks for the suggestion,i tried it multiple times but it still wont start.After i tried that i checked the main plug that hooks up to the coil-pack and it does have power running threw it but it just isn't getting any spark to the coil-pack its self.
     
    #10
  11. chevaholix

    chevaholix Proven Member

    Joined:
    Jun 7, 2012
    Posts:
    52
    Likes Received:
    0
    kennerdell, Pennsylvania
    My esi had the same problem only i had no fuel either pump never came on and it had no spark it turned out to be the ecu i have a spare asd relay
     
    #11
  12. jayson427

    jayson427 Proven Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Dec 20, 2011
    Posts:
    1,402
    Likes Received:
    1
    Mesa, Arizona
    what year transmission did you put in and when you crank it, it just turns over and over but wont actually fire? and your coil can have power but if the ohms arnt right then the coil wont get correct spark. does your check engine light come on at all while attempting to start? this is a long shot but if your spark is weak try to pull the plugs off of the coil and let them rest right next to the contact and long arch it and have a friend turn it over. if you have a weak spark it wont start but i had simaliar problems and i got my car to start that way. get a voltage meter and test the ohms on your coil. you can test your asd with the voltage meter/test light also.
     
    #12
  13. aron99189

    aron99189 Probationary Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Jul 24, 2012
    Posts:
    14
    Likes Received:
    0
    chatsworth, Georgia
    I'm not exactly sure what year the transmission is and yea.I took the coil to auto zone to get them to test it and test a new one just to see how it would react to both the bad and the new and they both came out with the same results,but i bought the new one anyway got home put it on and same result,and the engine light does not come on when i try to crank it.And okay thanks,i am willing to try just about anything right now because i wanna get back behind the wheel again.

    Ive checked the ASD relays they're good but the ECU is probably the case,the only way to test it tho is to send it to the shop.I'm trying to avowed that if possible.
     
    #13
  14. jayson427

    jayson427 Proven Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Dec 20, 2011
    Posts:
    1,402
    Likes Received:
    1
    Mesa, Arizona
    thats why i asked what year the tranny was. best thing to do is find a friend with an eclipse and swap ecu's or go buy one from the junk yard. are your 100% sure you double checked every sensor?
     
    Last edited by a moderator: Jul 10, 2014
    #14
  15. aron99189

    aron99189 Probationary Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Jul 24, 2012
    Posts:
    14
    Likes Received:
    0
    chatsworth, Georgia
    So you think the transmission could cause it not to start?And good idea i will call around tomorrow.

    And yes but is it possible that it blew all of the sensors at once?
     
    #15
  16. aron99189

    aron99189 Probationary Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Jul 24, 2012
    Posts:
    14
    Likes Received:
    0
    chatsworth, Georgia
    i have changed the cam sensor, crank sensor, and ohmed the coil pack. i have check out the ecu but really cant tell anything about it. i am at a loss at what to do. heck i have even had two mechanics look at the car and no dice
    the coil pack is getting 12 volts to the center wire but none to the right or left wires which send fire to (left) 1& 3, (right) 2 & 4.
    also i have heard that if you get another ecu it has to be flashed. is this true?
     
    Last edited: Jul 28, 2012
    #16
  17. LD25Delta9

    LD25Delta9 Proven Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Feb 12, 2008
    Posts:
    606
    Likes Received:
    10
    Ft. Wayne, Indiana
    Our Ecu's cannot be flashed. You'll be fine if you can find another Ecu from the same year. Time to find a junkyard.
     
    #17
  18. aron99189

    aron99189 Probationary Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Jul 24, 2012
    Posts:
    14
    Likes Received:
    0
    chatsworth, Georgia
    ok ive been looking for an ecu for my car, so far no luck. if anyone can help that would be awesome. if you have one or have info on one please let me know and we can pm
     
    #18
  19. aron99189

    aron99189 Probationary Member

    DSM Profiles:
    1
    Joined:
    Jul 24, 2012
    Posts:
    14
    Likes Received:
    0
    chatsworth, Georgia
    Thanks for all yalls help,my car is finaly fixed :)
     
    #19

Share This Page