Welcome to DSMtuners - the largest Mitsubishi Eclipse, Eagle Talon, 4G63t and 420A DSM performance resource on the web



















Login



Go Back   DSMtuners > DSM Forums > General > Newbie Forum
Welcome to DSMtuners - the largest Mitsubishi Eclipse, Eagle Talon, 4G63t and 420A DSM performance resource
You are browsing the site as a GUEST. Please login (or register) and gain the ability to post on our site and interact with other DSMers. You also get to browse the site with fewer advertisements. It is FREE to join!

Newbie Forum: Beginner/newbie/general DSM modification questions. First mods, how to run 10's when you haven't run 12's yet, any tech question that doesn't fit in another tech forum. Probationary Members must limit their tech posts to this forum and sub-forums.

Reply
 
 
LinkBack   Thread Tools
Old 05-06-2006, 10:26 PM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #1 (permalink)
Proven Member
 

stratt134's Avatar
Registered: Apr 2006
Tech Posts: 132
Classifieds Rating: 0
Reputation: stratt134 is an unknown

low oil pressure at idle


Here is a picture of my oil pressure reading at idle (at normal operating tempature), which is unfortunately on the stock gauge, which I am sure is pretty inacurate:


The oil still looks good (recently changed, ~1000 miles ago) and the level is in between the 2 marks on the dipstick.

The motor has about 92000 miles on it. I am going to go to the auto parts store tomorrow and get some Lucas oil treatment to see if I can thicken up the oil a little bit and raise the pressure.

But does anyone know how much oil pressure that is in the picture on the stock gauge?

What should the oil pressure be at idle? Also, when the car revs to about 2500, or I am driving with moderate boost, the gauge at or right below the half way mark.

Thanks in advance,
Sean

Visit stratt134's homepage! 

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-06-2006, 10:40 PM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #2 (permalink)
Proven Member
 

lordnikon_04's Avatar
Registered: Jul 2004
Tech Posts: 177
Photos: 1
Classifieds Rating: 1
Reputation: lordnikon_04 is an unknown
i don't know what's wrong w/ it. but i have the exact same problem w/ my 1G tsi awd. mine used to read alot lower than that but i just started using 10W40 instead of 30 and it actually did bring it up a little bit. i don't know if that's relevant but it was the only thing i can think of to help you out. good luck man, and i'd appreciate any advice for the same problem as well.
View photos of this member's car 

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-06-2006, 10:41 PM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #3 (permalink)
Proven Member
 

xveganxcowboyx's Avatar
Registered: May 2005
Tech Posts: 1,214
Classifieds Rating: 0
Reputation: xveganxcowboyx is pretty helpful and trustworthy
That doesn't look too bad to me, but I'm used to my 1G gauge. What oil weight are you using? You may be able to go a bit heavier.

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-06-2006, 11:01 PM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #4 (permalink)
Banned Member
 

droppinbottom's Avatar
Registered: Nov 2005
Tech Posts: 560
Classifieds Rating: 5
Reputation: droppinbottom is pretty helpful and trustworthy
I may be wrong here but that seems normal. My 1g has low oil pressure while at idle and it goes up while driving. I have even heard of some dsm's having as low as 12psi while at idle.

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-06-2006, 11:09 PM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #5 (permalink)
Proven Member
 

ielaser's Avatar
Registered: Mar 2006
Tech Posts: 42
Classifieds Rating: 0
Reputation: ielaser is more helpful than not
I think you should worry if it stays low while driving not at idle.

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-06-2006, 11:30 PM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #6 (permalink)
Proven Member
 

stratt134's Avatar
Registered: Apr 2006
Tech Posts: 132
Classifieds Rating: 0
Reputation: stratt134 is an unknown
Quote:
Originally Posted by ielaser
I think you should worry if it stays low while driving not at idle.
That's what I wanted to hear thanks
Visit stratt134's homepage! 

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-07-2006, 02:19 AM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #7 (permalink)
Proven Member
 

GVR4592's Avatar
Registered: Oct 2004
Tech Posts: 4,048
Photos: 1
Classifieds Rating: 1
Reputation: GVR4592 is a DSMtuners ExpertGVR4592 is a DSMtuners ExpertGVR4592 is a DSMtuners ExpertGVR4592 is a DSMtuners ExpertGVR4592 is a DSMtuners ExpertGVR4592 is a DSMtuners ExpertGVR4592 is a DSMtuners Expert
I think you should get a real oil pressure gauge. What does the factory gauge tell you?
View photos of this member's car 

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-07-2006, 05:07 AM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #8 (permalink)
Proven Member
 

SinaiTSi's Avatar
Car: 1994 Subaru Impreza Spec-B
Registered: Aug 2005
Tech Posts: 531
Photos: 5
Classifieds Rating: 1
Reputation: SinaiTSi is pretty helpful and trustworthySinaiTSi is pretty helpful and trustworthy
There's already a million threads on this. I have the same thing and basically, just about everyone seems to have this problem and it's fairly normal. Changing the sender and gauge might not be a bad idea if you're really worried about it and just for added safety. The most important thing is that you have the proper type and amount of oil. Here is a pretty good thread on it, so you can sleep at night now.

Oil Pressure Question
View photos of this member's car 

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-07-2006, 09:15 AM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #9 (permalink)
Proven Member
 

Splitpi's Avatar
Registered: Sep 2005
Tech Posts: 1,169
Photos: 3
Classifieds Rating: 2
Reputation: Splitpi is extremely helpful and trustworthySplitpi is extremely helpful and trustworthySplitpi is extremely helpful and trustworthy
Send a message via MSN to Splitpi Send a message via Skype™ to Splitpi
Mine does that too. Just make sure it goes up when NOT at idle and that at idle it is above the bottom tick of the gauge.
View photos of this member's car 

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-07-2006, 09:30 AM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #10 (permalink)
Proven Member
 

dalatinromeo's Avatar
Registered: Nov 2004
Tech Posts: 832
Photos: 1
Classifieds Rating: 0
Reputation: dalatinromeo is extremely helpful and trustworthydalatinromeo is extremely helpful and trustworthy
Quote:
Originally Posted by Splitpi
Mine does that too. Just make sure it goes up when NOT at idle and that at idle it is above the bottom tick of the gauge.
Yup, he's right ^^^. That looks right to me as well.


____________________________
-Sean
View photos of this member's car 

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-07-2006, 06:06 PM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #11 (permalink)
Probationary Member
 

Boosted Again's Avatar
Registered: Jul 2005
Tech Posts: 14
Photos: 3
Reputation: Boosted Again is an unknown
Send a message via AIM to Boosted Again
1G-specific

mine on my 1g is a little bit below the halfway line at idle, but deff. shoots up when driving/boosting!
Visit Boosted Again's homepage!  View photos of this member's car 

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-07-2006, 08:31 PM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #12 (permalink)
Proven Member
 

2G_RFF_GST's Avatar
Registered: Jan 2006
Tech Posts: 67
Classifieds Rating: 0
Reputation: 2G_RFF_GST is an unknown
Send a message via AIM to 2G_RFF_GST
As long as your car isn't running poor and your CEL isn't on then there is no problem. As long as it goes up while not idleing anyway. Mine is the same way. I had REALLY low pressure and a REALLY rough idle and the CEL came on only while idleing. I got an oil change with Mobil 1 and i haven't had problems since(and i do my oil every 3000miles with mobil 1 still).
Visit 2G_RFF_GST's homepage! 

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-20-2006, 06:41 PM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #13 (permalink)
Proven Member
 

Smitherines's Avatar
Registered: Mar 2004
Tech Posts: 215
Classifieds Rating: 1
Reputation: Smitherines is an unknown
I had the same problem, but I actually think there is a problem, sorry to bring a post back from the dead. My oil light comes on and my oil needle is a little over the bottom line, so Im not sure whats going on, any ideas? Idle is about 800.

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-20-2006, 06:44 PM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #14 (permalink)
Proven Member
 

fwdturbobov1996's Avatar
Registered: Feb 2004
Tech Posts: 559
Classifieds Rating: 0
Reputation: fwdturbobov1996 isn't as helpful as most
My gauge reads 75 psi at idle. 100+ at 2500 + Im pretty sure its messed up but when you turn the key forward it goes to 0 like it should. I dunno, I know if i had that high oil pressure Id have major problems. Aftermarket gauge.

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-20-2006, 08:24 PM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #15 (permalink)
Proven Member
 

Nanan's Avatar
Registered: Sep 2004
Tech Posts: 543
Photos: 1
Classifieds Rating: 0
Reputation: Nanan is pretty helpful and trustworthyNanan is pretty helpful and trustworthy
Send a message via AIM to Nanan Send a message via MSN to Nanan
Oil pumps wear out over time, the gears slowly degrade which cuts down the oil pressure. With 150k miles on my beast the oil pressure would hang around 0.5kpa(~7.2psi) at idle. Luckly the engine ate a rod and trashed the shortblock so a new oil pump was due with a new shortblock. Owing to eliminating the balance shafts and blocking the front oiler holes for said shafts my car has a bit more pressure then most. Now at idle at normal running temp ~210F the car sits at 2kpa(~28.8psi), if you keep your B.S. expect oil pressure to be around 1-1.5kpa(~14.4-18psi).


Quote:
Originally Posted by fwdturbobov1996
My gauge reads 75 psi at idle. 100+ at 2500 + Im pretty sure its messed up but when you turn the key forward it goes to 0 like it should. I dunno, I know if i had that high oil pressure Id have major problems. Aftermarket gauge.
Either your gauge is crap or you have a serious problem with the internal pressure regulator because that is just stupid high and would cause all kinda of issues.

Quote:
Originally Posted by Smitherines
I had the same problem, but I actually think there is a problem, sorry to bring a post back from the dead. My oil light comes on and my oil needle is a little over the bottom line, so Im not sure whats going on, any ideas? Idle is about 800.
New oil pump time my friend, that is what my car was doing before it ate a rod.
Visit Nanan's homepage!  View photos of this member's car 

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Old 05-20-2006, 08:33 PM Show Printable Version Show Printable Version   Email this Post to a Friend Email this Post      #16 (permalink)
Probationary Member
 

dizasta72389's Avatar
Registered: May 2006
Tech Posts: 28
Reputation: dizasta72389 is an unknown
Send a message via AIM to dizasta72389 Send a message via Yahoo to dizasta72389
My 2g reads the same, I use 10W30. At Idle mine is that same way and I have about 106k on mine. Normally when I get going and and the highway or any driving where the car is actually working or atleast reving past the idle point it goes up. I wouldnt worry about it... actually its pretty normal.
Visit dizasta72389's homepage! 

mark post as helpful recommend reputation points    Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

 

» Recent DSM Photo
» Current Poll
How many times have you been to the Shootout?
1 - 39.86%
167 Votes
2-5 - 41.77%
175 Votes
6-10 - 10.50%
44 Votes
11-15 - 3.10%
13 Votes
16-20 - 4.77%
20 Votes
Total Votes: 419
You may not vote on this poll.
» Online Users: 383
97 members and 286 guests
Most users ever online was 1,704, 03-17-2008 at 09:11 PM.
DSMtuners Main Sections
DSM Forums
DSM Regional Forums
DSM Builds/Journals
DSM Articles
DSM Tech Guides
DSM Upgrade Paths
DSM Parts Reviews
DSM Vendor Reviews

DSM Classifieds
DSM Parts Guides
DSM Photos
DSM Videos
DSM Timeslips
DSM Dyno Sheets
Shirts & Apparel
DSMtuners Decals

Advertising Info
Our Sponsors
Site Rules
Terms of Service
Privacy Policy
Site FAQ
About Us
Contact Us

© 2014 DSMtuners.com - All Rights Reserved

DSMtuners is not affiliated with Diamond Star Motors. The Mitsubishi Eclipse, Eagle Talon, Plymouth Laser, Mitsubishi Galant VR-4, and associated logos are trademarks of Diamond Star Motors, Mitsubishi Motors, and Chrysler Corporation. No, we do not hand out car sponsorships.

All times are GMT -7. The time now is 03:24 AM.


Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0